onsdag 7 oktober 2015

Tankar om förlagsnyheten

Dagens största finlandssvenska nyhet är ändå inte att det grundas ett nytt finlandssvenskt förlag med bokstavligen muminpengar, utan vem som hoppar av från det gamla förlaget till det nya. En veritabel spark i skrevet för det gamla förlaget, som skulle resa sig stärkt ur askan av de för några år sedan sammanslagna förlagen Söderströms och Schildts. Annorlunda blev det.

Själv är jag en minimal spelare i branschen, med tre obskyra seriealbum på eget förlag och ett litet seriealbum på Schildts och Söderströms i fjol, så det här är svängar som inte påverkar mig. Men man har ju hört mummel och viskningar sedan man fick en tå in i branschen.

Det är ingen hemlighet att S&S haft svårt att anamma den digitala världen, både utgivnings- och marknadsföringsmässigt. De är i och för sig inte den enda aktören som har problem med det, men i något skede måste ta klivet friskt ut. Det betyder inte att ge upp pappersboken, som tvärtom visat sig livskraftig de senaste åren, utan att genast få ut nya verk i alla populära format: papper, e-böcker, ljudböcker. Den amerikanske författaren John Scalzi bloggade om hur försäljningen av hans böcker fördelar sig rätt så jämnt mellan hardcover, paperback, ljudböcker och e-böcker. Gör dig tillgänglig för alla, teknik- och prismässigt! Och syns, andas och lev i sociala medier, liksom konkurrenter och alla potentiella läsare. Bo där, bjud på smakprov av kommande intressanta böcker, intervjua författare, skapa diskussion och intresse. Och jobba hårdare mot övriga Norden, våra språksystrar och språkkusiner.

Någonting annat jag upplever är att svårmodet ligger över den finlandssvenska litteraturen som en död, tung och blöt padda. Det är mycket allvar och djup i vår finlandssvenska litteratur och hela sfären omkring den, som en köl av bly på en liten jolle. Jag tror att det behövs snusas i luften och grävas efter fräscht, färskt och populärt: deckare, spänning, fantasi, vad som helst! Ett aktivare grepp för att få en bra kommersiell fot att stå på, utan att glömma den tunga litteraturens storsäljare, men den processen finns. De finlitterära verken har redan sitt behövliga kunnande och arv.

Konkurrensen om läsare är stenhård. Inte bara tävlar finlandssvenska böcker med svenska böcker, utan också med finsk och engelsk utgivning, teve, sociala medier och streamingtjänster. Har den nuvarande utgivningen varit den rätta, har redaktörerna fått jobba tillräckligt länge med nyutgivningen? Jag har hört avvikande åsikter, litet försynt mummel i när ingen lyssnar. Svenskfinland är en liten värld och litteratursvenskfinland ännu mindre, folk är ofta rädda för att ha åsikter som kan uppfattas negativa. Våga lyssna på mumlet ibland.

Som en vän av marknadsekonomi tror jag ändå på konkurrensens förlösande kraft. Konkurrenten är en ständig spegelbild som hotar att växa sig större och äta upp en ifall man inte står på sig. Vi ska inte heller glömma bort att det inte bara handlar om pengar, litteratur är så mycket större än det. Jag ser det nya läget som ett gyllene tillfälle för bägge förlagen att satsa på kommande och etablerade författare och redaktörer med ny styrka och ge dem den respekt och arbetsro som bra böcker behöver för att växa fram. Låt trädgårdsmästarna böka i sin trädgård i lugn och ro.

Det här blir bra om alla vågar tro att det blir det, för båda förlagen.

1 kommentar:

  1. Tack, det var definitivt en av de bättre texterna jag läst om saken. Saklig och ändå försiktigt positiv. Och full med utmärkta idéer!

    SvaraRadera